Veel bedrijven zijn op dit moment bezig met de vraagstukken omtrent hun eigen coronabeleid: Wat gaan we doen? Hoe gaan we met de situatie om? Wat komt er op ons af? Wat gaan we daarmee doen? Denk bijvoorbeeld aan de 1,5 meter maatschappij.
Klassiek en nieuw leiderschap tijdens Corona
Ik spreek veel met bedrijven hoe ze qua leiderschap en gedrag om gaan met de Coronacrisis. In al die gesprekken merk ik een mooi verschil tussen ‘klassiek leiderschap’ en ‘nieuw leiderschap’ tijdens Corona.
Klassiek leiderschap
De vorm die het bekendst is, is klassiek leiderschap. Met 1 kapitein op een schip.
Deze kapitein krijgt vanuit de organisatie alle informatie toegereikt. Op basis van deze informatie neemt hij/zij alle beslissingen, wordt de koers bepaald samen met de strategie voor de hele organisatie. En als alles goed gaat, volgt de rest gedwee.
Hierin schuilt wel een risico. Want alle lagen van teamleads, afdelingshoofden, managers, enz. zijn allemaal informatie-filters. Die filters kunnen bepaalde belangrijke informatie achterhouden.
Nieuw leiderschap
De andere vorm van leiderschap is nieuw leiderschap. Bij deze vorm draait het om de mensen en de teams in de organisatie meer in hun kracht te zetten. De focus is hier gericht om hun meer beslissingen zelf te laten nemen.
Natuurlijk heb je de (algemeen) directeur als kapitein op het schip. Hij/zij bewaakt de regie en hoe de algemene strategie er uit ziet. En legt tegelijk veel meer beslissingsbevoegdheid in de organisatie neer. Dit door de juiste context, randvoorwaarden en de visie van het bedrijf mee te geven aan de teams. Om hun vervolgens zelf beslissingen te laten nemen.
Het is een officieus een Agile principe: “Move the authority to where the information is.”
Teams zelf aan de slag
Juist door het gesprek aan te gaan met je team ontdek je tot wat ze in staat zijn. Stel allereerst jezelf maar eens de vraag: “Wat zouden je teams doen?”
Grote kans dat het je hoofdbrekens oplevert.
Stel vervolgens eens diezelfde vraag aan je team: “Hoe gaan jullie om met de coronacrisis?” Dan zal je zien dat:
- Ze meer kunnen dan dat je waarschijnlijk denkt.
- Je verbaast zult zijn met welke inhoudelijke oplossing ze komen.
- De betrokkenheid ook echt toeneemt.
- Je meteen draagvlak hebt op het moment dat er een verandering moet worden doorgevoerd.
Dus ook ten tijde van corona, heb je te maken met nieuw leiderschap. En bij nieuw leiderschap draait het om het in hun kracht zetten van teams.