Een goed team is als een mooie champagne

Waar een team bestaat uit verschillende mensen, bestaat champagne uit verschillende ingrediënten. Basiswijnen om precies te zijn. Afkomstig uit het gehele champagnegebied, heeft ieder ingrediënt zijn eigen eigenschappen. De ene zorgt voor meer frisheid, de andere voor structuur en weer een andere voor diepgang. Net als bij teamleden…
De diversiteit aan verschillende ingrediënten zorgt voor het karakter van een champagne. Een beetje champagne wordt al snel samengesteld uit 150 ingrediënten / basiswijnen.

Om een top champagne te maken moeten al deze ingrediënten in de juiste hoeveelheid worden samengebracht en met elkaar in harmonie zijn. We zeggen dan: “Deze champagne is mooi in balans”. Binnen teams is dit niet anders.

Om tot deze optimale mix te komen, krijgt ieder ingrediënt zijn eigen aanpak. Zo krijgt bij champagne het ene ingrediënt een langere rijping, een andere een ‘hout-opvoeding’, weer een andere wordt gemaakt met speciale gisten, e.d. Alles naar specifieke behoefte van ieder ingrediënt…

Champagne en het vergroten van effectiviteit …

Het overzicht van alle verschillende ingrediënten (welke basiswijn heeft welk karakter?), kan je vergelijken met ‘inzicht’ in jezelf én elkaar. Noem het maar het inzicht in elkaars eigenschappen.
Door het mengen van de verschillende ingrediënten ontstaat de beoogde champagne. In teamverband ontstaat door de combinatie van de eigenschappen van alle individuele teamleden, het team karakter (zowel de sterke punten als de uitdagingen). Hoe gaat een team succesvol zijn? En wat heeft iedereen daarin nodig? Wat gaat iedereen doen? Er ontstaat ‘begrip’ in ieders weg naar Rome.

Hoe wordt de champagne oud? Of is hij snel kapot? Valt een team bij de eerste tegenslag uit elkaar? Of is het in staat met elkaar een ontwikkeling door te maken?

De basis moet goed zijn. Zo moet een champagne een rijpingsproces goed kunnen doormaken. En bij een team moet er vertrouwen zijn om een ontwikkeling met elkaar door te kunnen maken. Hiervoor is onderling ‘respect’ nodig. De aanpak hiervoor is afhankelijk van ieder ingrediënt: basiswijn of teamlid.