Teams hebben vaak een hybride vorm van samenwerken. Soms werken mensen thuis, soms op kantoor. Ze zijn constant in wisselende samenstelling aanwezig. Hoe zorg je er voor dat een team hier goed mee om gaat? En hoe kun je zorgen voor de juiste ontwikkeling van een team?

Focus

Ook in deze dynamische tijden is het belangrijk om te kijken hoe je teams op afstand kunt helpen ontwikkelen. In mijn vorige video over ‘de focus van goed functionerende teams’ heb ik gesproken over dat teams (ook die op afstand werken) zich richten op 2 elementen:

  • Het werk zelf
  • Het team

En ook dat een dagstart kan helpen om deze focus binnen het team te vergroten. Niet door alleen de vraag te stellen: “Hoe gaat het? Goed.” Maar juist door echt stil te staan bij vragen als: “Hoe zit iedereen er in? Wat heeft iedereen nodig?” Teamleden raken zo beter op elkaar ingespeeld.

Teams op afstand helpen ontwikkelen

Als je dit langere tijd doet, kan het gebeuren dat deze vragen minder effectief worden. Sterker nog, als daar geen (inhoudelijke) variatie op komt, kunnen ze zelfs gaan vervelen.

Zijn teamleden op een punt gekomen dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld én gewend zijn om open naar elkaar te communiceren? Dan is het tijd om een stap dieper te gaan.

3 vragen voor een goede koers

Om de ontwikkeling van een team ook op afstand te stimuleren, kun je 3 vragen stellen. Laat iedereen daar eerst zelf over nadenken voordat deze met elkaar worden besproken.

  • Waar moeten we als team mee starten?
  • Waar moeten we als team mee stoppen?
  • Waar moeten we als team juist mee doorgaan?

Door deze vragen binnen het team te stellen, zie je dat het commitment én het ownership binnen het team verder vergroot. De teamleden zijn zelf bezig met het verbeteren van hun eigen teamperformance.

Ondanks het feit dat teams dus op afstand werken, gaat hun ontwikkeling gewoon door. Stel deze vragen eens en zie wat er gebeurt.