5 vormen van weerstand

5 VORMEN VAN WEERSTAND

Weerstand als voortstuwende kracht bij vooruitgang

Werken met mensen levert soms weerstand op. Op een verandering of op een probleem. Mensen hebben van nature vaak een weerstand op verandering. Meestal ingegeven vanuit een eerdere ervaring. Maar ja, je wilt door. Dan is het lastig om het constructieve van weerstand in te zien. Maar in veel gevallen is weerstand een vorm van betrokkenheid!

Hier onder zijn de 5 verschillende vormen van weerstand.

Ik zie geen probleem

Ontkenning, struisvogelpolitiek of wegkijken zijn veel voorkomende symptomen. Maar een probleem wegwuiven kan funest zijn.

Als oplossing zal er eerst acceptatie moeten zijn van het probleem. Zorg dus dat iedereen het probleem ervaart en de pijn voelt. Want praten over over oplossingen voor een probleem ‘dat niet bestaat’ heeft geen zin.

Ik zie eigenlijk een ander probleem

Mensen gaan nadenken over wat hun eigen probleem is. Het oorspronkelijke probleem kan wel een probleem zijn, maar hun eigen probleem is belangrijk(er). Besteed daar aandacht aan. Want als dat niet wordt opgepakt, dan ontstaat er meer weerstand. Men voelt zich dan niet serieus genomen. Zorg dus dat alle input is meegenomen om tot een probleemstelling te komen. En ja, misschien zijn er wel meerdere.

Deze oplossing is niet de oplossing voor het probleem

De oorzaak van het probleem word ingezien en omarmd, alleen de voorgestelde oplossing biedt niet de uitkomst. Er is een andere route naar succes. Moedig dus collectief probleemoplossend gedrag aan. Door met elkaar vanuit alle kanten input te leveren, komt er een gezamenlijke oplossing. Eentje die wél werkt. Wees daarin wel constructief kritisch om het beste uit elkaar te halen.

Deze oplossing gaat niet werken

De probleemstelling én de oplossing zijn bekend en worden door iedereen gedeeld. Er ontstaat alleen twijfel over de uitvoerbaarheid: vraagt de oplossing niet te veel van de mensen en/of de organisatie? Als een oplossing niet haalbaar is, gaat het niet gebeuren. Laat dan de mensen zelf bedenken wat wel werkt en/of hoe het werkend te krijgen. Door het geven van eigen input, vergroot je ook nog eens de betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Ik weet niet of ik dit wel kan

Ook hier worden de probleemstelling en oplossing gedeeld en onderschreven. Echter steken twijfel en onzekerheid de kop op. Kan ik het wel? Mag ik dit wel doen? Voldoe ik aan de verwachtingen? Dit werkt verlammend. Mensen nemen geen initiatief en wachten af.

Ondersteun dan met 1-op-1 coaching: “Wat vind je precies moeilijk?”, ”Wat is je eerste stap die je kunt nemen?” en "Wat heb je nodig?”.  Zo groeit ook het zelfvertrouwen. 

Samengevat: in weerstand schuilt waarde
Ondanks dat weerstand vaak tot irritaties en vertraging lijkt te leiden, ligt hierin een schat aan waardevolle informatie. Een verandering, een project, een andere manier van samenwerken; het wordt allemaal uitgevoerd door mensen. Mensen met een eigen agenda én beleving. Misschien is die niet altijd op het eerste oog helder. Maar vroeg of laat wordt deze duidelijk en misschien wel verstorend.

Kijk dus goed naar de aard van de weerstand. Want vertragen in de beginfase, zorgt voor versnelling in de volgende fasen.

Meer weten over het bouwen van een team vol energie?