DE VRIENDENCLUB

Waar problemen blijven sudderen

Het team van de ‘vriendenclub’, waar alles gezellig is, grapjes nooit ophouden en problemen onder de oppervlakte borrelen als een zachtjes pruttelende stoofpot. Klinkt bekend? Dan ben je waarschijnlijk lid van zo'n team waar de mantel der liefde niet alleen dik is, maar ook een beetje een doofpot wordt en waar ieder geintje daadwerkelijk een seintje is

Gezelligheid kent geen tijd, maar problemen ondertussen wel
In de vriendenclub is de sfeer opperbest, iedereen lijkt op dezelfde golflengte te zitten. Maar is dat wel zo? Wanneer iemand weer eens te laat binnenkomt, wordt er gelachen: "Zo, had je weer een date met je bed?" Maar niemand zegt echt wat er gezegd moet worden: "Je te laat komen heeft impact op ons allemaal."

De mantel der liefde in zo’n team is dik en wollig, maar onder die deken broeit het. Het lijkt allemaal leuk en aardig om alles weg te lachen, maar wat gebeurt er echt als we de problemen niet aanpakken?

Precies, ze blijven sudderen.

  • Te laat komen wordt de norm;

  • Niet voorbereid zijn is oké, want we zijn toch vrienden?

  • Te vaak een rookpauze nemen? Ach, iedereen heeft pauze nodig!

Maar deze houding kan ervoor zorgen dat het team niet vooruitkomt. Het probleem? De vriendenclub heeft misschien wel een warm hart, maar mist een ruggengraat.

 

Een ‘Geintje als seintje’ betekent dat het tijd is voor verandering

Als ieder geintje een seintje is, hoe gaan we dan van gezellig naar effectief zonder de sfeer te verpesten? Het antwoord ligt in openheid en eerlijkheid, gemixt met een snufje moed.

  1. Begin met een open gesprek. "Jongens, we moeten het even hebben over het te laat komen. Hoe ervaren jullie dit?"

  2. Stel duidelijke grenzen. "We vinden het belangrijk dat iedereen op tijd is, zodat we efficiënt kunnen werken."

  3. Wees niet bang voor een beetje confrontatie. " …. We waarderen je enorm, maar je te laat komen zorgt voor frustratie binnen het team."

  4. Maak duidelijke afspraken. "Laten we afspreken dat we allemaal 5 minuten voor aanvang aanwezig zijn."

 

Het gevaar van de onderstroom
Wat in de onderstroom gebeurt, bepaalt uiteindelijk wat er in de bovenstroom zichtbaar wordt. Als we blijven lachen om problemen, dan zullen deze problemen onze koers bepalen. Het is als een ijsberg waarvan je enkel de top ziet, maar onder de waterlijn schuilt veel meer. 

De onderstroom bepaalt de stroomrichting. Door het gesprek aan te gaan, kun je ervoor zorgen dat deze het team niet tegenwerkt, maar juist vooruithelpt.

  

Samengevat: Lachen is gezond, maar soms moet er ook gewerkt worden
Een team o.b.v. ‘de vriendenclub’ is een heerlijke plek om te zijn, maar zonder een beetje structuur en confrontatie kunnen problemen blijven sudderen. Door open en eerlijk te zijn, kunnen we ervoor zorgen dat de mantel der liefde niet alleen warm houdt, maar ook ruimte biedt voor groei en verbetering. Dus, de volgende keer dat je een 'geintje als seintje' hoort, onthoud dan dat het tijd kan zijn voor een goed gesprek.

Laten we dus die gezellige chaos omarmen, maar ook niet schromen om de stoofpot af en toe even goed door te roeren. Want een vriendenclub waar ruimte is voor zowel lachen als serieuze gesprekken, is een vriendenclub die niet alleen overleeft, maar ook bloeit.

Meer weten over het bouwen van een team vol energie?